Den fantastiska vitlöken
Tillbaka


   Hur skulle vår värld ha sett ut utan den mirakulösa vitlöken? Inga pyramider i Egypten, inga olympiska spel. Inga dådomsusande vikingar. Kanske inte ens några kineser... Romerska riket kanske föll på grund av vitlök (eller brist därpå). Gustav Vasa skulle inte ha suttit så säker på tronen om inte vitlöken botat hans sjuka knektar. Och så vidare...
   Vitlöken måste vara världens äldsta och mest fantastiska födoämne - och medicin! Ett universalbotemedel mot så gott som alla sjukdomar om man lägger samman alla skrifter som finns om vitlöken.
   I Forna Egypten betraktades vitlöken som en helig ört. Slavarna som byggde pyramiderna lär ha strejkat om de inte varje dag fick sin vitlök. Den gav kraft och styrka. 5 000 år gamla babyloniska kilskriftstavlor vittnar om vitlökens effekt på många sjukdomar - reumatism, hemorrojder, magsjuka, hosta, hudsjukdomar, aptitlöshet m.m.
   I det gamla Kina användes vitlök som medicin. Vid de olympiska spelen under antiken åt idrottsmännen mängder av vitlök innan de skulle tävla för att öka prestationsförmågan. Vitlöken gav dem både styrka och uthållighet.
   Hippokrates, den berömde grekiske läkaren ordinerade rikligt med vitlök mot olika åkommor, lunginflammation, frossa, kvinnosjukdomar, inälvsmask, tandvärk...
   Våra vikingars vidunderliga bedrifter kan möjligen förklaras av att de på sina långa sjöresor alltid medförde vitlök.
   Åderförkalkning, högt blodtryck, infektioner, förgiftningar, mag- och tarmbesvär, hudsjukdomar, sår - de gamla "örtläkarna" gav många råd och recept på hur vitlök skulle användas och mot vad.
   Vitlöken har också haft sina antagonister. Det är inte bara överklassen i antikens Rom som rynkat på näsan åt den "förskräckliga lukten". Och de läkande egenskaperna har det hånskrattats åt . . .
   En krydda som göms i smör och används till en blodig biff kan väl inte gälla som medicin? "Hälsoprofeterna" i vår tid har inte haft det lätt. Många hälsohem använder vitlök som läkemedel.
   Och! "De gamle" hade säkert rätt. Den moderna läkarvetenskapen har nu bekräftat och bevisat många av vitlökens egenskaper:

  • vitlök är bakterie- och virusdödare
  • vitlök sänker förhöjt blodtryck, och för högt kolesterolvärde
  • vitlök hjälper vid matsmältningsproblem, hudbesvär, ledbesvär, och vid vissa allergier.

HUSKURER
Vitlök är effektivt när det gäller både in- och utvärtes "huskurer". Här några exempel.

FÖRKYLNING
Blanda till en vitlöksdrink av 3 vitlöksklyftor och 3-4 dl hett vatten. Pressa vitlöken i vattnet. Lägg på ett lock och låt det hela stå och dra minst 10 minuter. Sila och drick. Ca 1 dl åt gången.
   Hacka vitlök (så många klyftor du tål) och ät den rå tillsammans med bitar av äpple. Äpplet mildrar den starka smaken. Annat förslag är att äta vitlöken tillsammans med honung. (Båda har infektionslindrande egenskaper).

TANDLOSSNING
Tandlossning lär ska kunna förhindras genom att man gnuggar in vitlök i tandfickorna.

HUVUDVÄRK
Doppa en kompress i vitlöks olja (se recept) eller vitlökshack, lägg en bit linne eller gasväv om och placera på nacken. Linda om.

MOT BENSÅR
Vitlök är inflammationshämmande och stärker cirkulationen vilket gör att den nu också används inom medicinen på vissa håll för att läka bensår. Vitlöksoljan penslas på såret eller också lägger man på en genomdränkt kompress och gör ett omslag.

En vitlök om dan håller doktorn borta - och alla vackra kvinnor!

Tips från Thailandkusten.com
   Peta bort den mittersta delen av vitlöksklyftan innan man använder den. Det är bara att dela klyftan i två och sedan ta bort ”hjärtat”.
  Ett annat knep är att tugga lite persilja eller kummin efter maten. Det neutraliserar vitlökens doft nästan direkt.

Tillbaka till startsidan för KÅSERIER